Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projemiz Başladı!

Türkiye - AB Mali İş Birliği kapsamında Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın (IPA) temel haklar alanında lider kurum olarak eşgüdüm görevini yürüten Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı, IPA Temel Haklar sektöründeki kurumsal iş birliğini ve eş güdümü artırmayı hedefleyen “Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi”ni 18 Ocak 2022 tarihinde uygulamaya başladı. 24 ay sürecek olan proje, tüm paydaşlarla yakın iş birliği içinde, üç bileşen çerçevesinde, özgün bir operasyonel planla yürütülecek. 

Projenin üç bileşeni nedir?
  • Temel Haklar Sektör Koordinasyon Platformu'nun kurulması ve işler halde olması
  • Lider Kurum ve Temel Haklar Sektör Koordinasyon Platformu üyelerinin temel haklar konusundaki kapasitesinin gelişmesi
  • Paydaşlarda ve kamuoyunda temel haklara yönelik farkındalığın artması.
Projeyle, paydaşlarla belirlenen tematik başlıklara ilişkin ortak anlayış geliştirilmesi desteklenirken, IPA Temel Haklar sektöründe eş güdüm ve iş birliğini teşvik etmek üzere “Temel Haklar Sektör Koordinasyon Platformu” kurulacak. Projenin önemli çıktılarından olan Platform, IPA Temel Haklar sektöründeki programlama faaliyetlerinin daha etkin yürütülmesini sağlayacak. Platformun kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışması planlanıyor. Böylelikle, kamu kurumları ve sivil toplumla yakın iş birliği içinde yürütülecek çalışmalarla, temel haklar alanında ilgililiği yüksek, kısa sürede uygulama aşamasına geçebilecek proje portföyü oluşturulacak.
 
Logomuzla Tanışın! 

Temel hakların korunması ve geliştirilmesi, IPA Temel Haklar sektörünün en önemli önceliği.  Bu önceliği yansıtan, gelişmenin, umudun ve şifanın simgesi karahindiba çiçeğinden ilham aldığımız logomuzla karşınızdayız. 

Kış mevsiminin ardından baharın, yeni başlangıçların habercisi olan karahindiba, narin görüntüsünün altında çok güçlü bir karaktere sahip. Hızla yayılması ve bulunduğu yeri güzelleştirmesi bize ilham verdi.

Rüzgarı, toprağa serpilmenin ve daha geniş bir alana yayılmanın aracısı kılan bu çiçeğin, temel haklar alanındaki projeleri tam olarak  yansıtacağını düşündük.

Temel hak ve özgürlüklerimizin yeni çağın sınamaları karşısında daha da güçleneceğine inanıyoruz. Sektördeki projelerimizi bu çiçeğin tohumları gibi görüyoruz ve her projeyle, daha fazla hayata dokunarak, ülkemizin AB hedefine daha da yaklaşacağına eminiz.
Projede Bugüne Kadar Neler Yaptık?

Projemizin Paydaşları Açılış Töreninde Bir Araya Geldi
 
Proje açılışını, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı’nın ev sahipliğinde, Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında 13 Mayıs 2022 Cuma günü CSO Ada Ankara’da gerçekleştirdik.

Açılış töreninde, AB Türkiye Delegasyonu, Avrupa ülkeleri temsilcileri ve Türkiye’deki IPA fonlarının eşgüdümü, yönetimi ve denetiminden sorumlu kurumlar ile temel haklar alanında faaliyet gösteren kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya geldi. Katılımcılara proje hakkında bilgi verilerek, projenin logosu lanse edildi. 

Moderatörlüğü AB Başkanlığı tarafından yapılan “Temel Haklar Alanında Koordinasyon” konulu panel kapsamında Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Türkiye Barolar Birliği temsilcileri temel haklar alanında koordinasyonun geliştirilmesine yönelik görüşlerini ve çözüm önerilerini paylaştılar.  

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sayın Kaymakcı, kapanış konuşmasında, Türkiye ve AB Mali İşbirliği kapsamında temel haklara yönelik projelerin AB uyum sürecimizde önemli bir fark yarattığına değinerek,  2021-2027 döneminde de temel haklar kapsamındaki projelerin artarak devam etmesinin önemini vurguladı.

Tören, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) işbirliğinde düzenlenen Avrupa Günü Konseriyle tamamlandı.
Paydaş Toplantılarını Tamamladık

Temel Hakları bütüncül bakış açısıyla ele alan projemiz kapsamında, alandaki kamu kurumları, uluslararası teşkilatlar ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere 36 paydaş kurumla bir araya gelerek projemize ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. 

17 Mart 2022 tarihine kadar olan ilk iki aylık dönemde, farklı zamanlarda yapılan toplantılarda 36’sı kadın 38’i erkek olmak üzere, farklı uzmanlık alanlarına sahip paydaşlarımızın önerilerini aldık.
İlk Yönlendirme Komitesini 11 Mart’ta Düzenledik

Proje’nin I. Yönlendirme Komitesi Toplantısını, 11 Mart 2022 tarihinde AB Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirdik.

Toplantı kapsamında, AB Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi temsilcilerinin yanısıra kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile projenin başlangıç dönemi ve ilk altı aylık uygulama sürecinde gerçekleştirilecek faaliyetler üzerine görüş alışverişinde bulunduk.
Kapasite Geliştirme Çalışmalarımız İhtiyaç Analiziyle Başladı
 
Projemiz kapsamında temel haklar alanında görev yapan kurumlarımızın kapasitelerini geliştirmek üzere yapılacak eğitimlerin belirlenmesi için ihtiyaç analizi çalışması yürüttük.

Bu kapsamda, planlayacağımız eğitimlere temel teşkil edecek, ülkemizin insan hakları alanındaki strateji ve politika belgeleri başta olmak üzere ilgili AB müktesebatı ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere ilişkin bir haritalandırma çalışması yaptık.

Eşzamanlı olarak, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan yoğun bir çalışmayla hem anket çalışması yürüttük hem de kurumlarımızla teker teker bir araya gelerek eğitim ihtiyaçlarını belirledik. İhtiyaç analizi çalışmalarına katılan paydaşlarımızın temsilcileriyle Ankara Hakimevi’nde 23 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz çalıştayda bir araya geldik. Projemizde kilit uzman olarak görev alan Prof.Dr. Sanem Baykal’ın eşgüdümünde eğitim ihtiyaç analizinin sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.
Projemizin İlk 6 Ayını Geride Bıraktık!

Projemizin, ilk altı ayını değerlendirdiğimiz I. Yönetim Toplantısını 16 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirdik.

Toplantıda, AB Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi temsilcileri ile gerçekleştirdiğimiz aktiviteler ile önümüzdeki sürece ilişkin görüş alışverişinde bulunduk.
AB’de Temel Haklara İlişkin Güncel Gelişmeler
AB Komisyonu Kadına Karşı ve Aile İçi Şiddetle Mücadelede Yeni Kurallar Getiriyor

AB Komisyonu, Kadına Karşı ve Aile İçi Şiddete ilişkin Direktif Tasarısını [1] 8 Mart 2022 tarihinde Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyine iletti. Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Tasarı yürürlüğe girdiğinde,

  • Mağdurların adalete erişimini güçlendirecek ve üye ülkelerde tüm destek ve koruma hizmetleri için tek yetkili bir mekanizma belirlenecek,
  • Kriz merkezleri ve ücretsiz yardım hatları aracılığıyla profesyonel olarak yeterli koruma ve destek sağlanacak,
  • Çatışma bölgelerinden kaçan kadınlar dahil olmak üzere, risk altında veya özel ihtiyacı olan gruplara uzmanlaşmış destek sunulacak,
  • Şiddet mağduru çocuklar ve kadınlara özel koruma tedbirleri sağlanacak,
  • AB üye ülkelerinde şiddet mağdurlarına ilişkin önleme, koruma, destek, adalete erişim ve eşgüdüm alanlarında gerekli asgari önlemleri alması ve bu önlemlerin AB düzeyinde izlenmesi ve uygulanması sağlanacak,
  • Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü, AB üye ülkelerinde kadına karşı ve aileiçi şiddeti ölçmek amacıyla ilk kez veri toplama aracı geliştirecek.
AB’de Kadınların Yönetim Kurullarında Daha Fazla Yer alması için Yeni Düzenleme Yolda

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi 7 Haziran 2022 tarihinde, üye devletlerde halka açık şirketlerin yönetiminde cinsiyet eşitliğini güçlendirmeyi hedefleyen Direktif Tasarısı [2] üzerinde siyasi anlaşmaya vardığını duyurdu.

Yasama sürecinin tamamlanmasıyla,

  • AB üye ülkelerinde halka açık şirketlerde icra görevi olmayan yöneticilerin en az yüzde 40’ı veya bu şirketlerde tüm direktörlerin en az %33’ü kadınlardan oluşacak,
     
  • Cinsiyete bakılmaksızın, liyakate dayalı objektif değerlendirme yapılarak, açık ve şeffaf yönetim kurulu atama prosedürlerinin belirlenmesi zorunlu hale gelecek.
Çevrimiçi Platformlarda Terörizmle Mücadeleye İlişkin Yeni Kurallar Getiren Tüzük Artık Yürürlükte

Çevrimiçi Terörist İçeriğin Yayılmasının Önlenmesine ilişkin 29 Nisan 2021 tarihli ve 2021/784 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü [3] 7 Haziran 2022 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlandı.

Tüzük, internet ortamının terörist içeriklerin yayılması maksadıyla kullanımının önüne geçilmesini hedefliyor. Tüzük uyarınca, üye devletlerde, terörist içeriklerin tespitinden ve yer sağlayıcılarla eşgüdümün sağlanmasından sorumlu yetkili makamlar kurulacak. Tüzük, terörist içeriğin yetkili makamın ilettiği kaldırma talebini müteakip yer sağlayıcı tarafından en geç bir saat içinde kaldırılmasını öngörmekle birlikte, ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkının tam olarak korunmasını güvence altına almak için güçlü önlemler getiriyor.

AB, Nefret Söylemi ve Suçunu AB Suçları Listesine Dahil Etmeyi Planlıyor

AB Komisyonu 9 Aralık 2021 tarihinde, AB'nin İşleyişi Hakkında Antlaşması’nda yer alan AB suçları listesinin nefret söylemini ve suçunu kapsayacak şekilde genişletilmesi hakkında bir Bildirim [4] yayımladı.

4 Şubat 2022 tarihli AB Adalet Bakanları Toplantısı sonuç bildirgesinde de AB üyelerinin Adalet Bakanları, AB Komisyonunun bu girişimini desteklediğini açıkladı. Yasama sürecinin tamamlanmasıyla, nefret söylemi ve suçu; terörizm, insan ticareti, yasa dışı uyuşturucu ve silah ticareti, kara para aklama, bilişim suçları ve örgütlü suçlar gibi bir AB suçu haline gelecek.

Projemizde Gelecek Etkinlikler
Sonbaharda Eğitimlere Başlıyoruz!

Temel Haklar Alt Alanının ihtiyaçlarına yönelik yoğun bir eğitim programı başlayacak.

Mayıs ve Haziran ayında yürütülen eğitim ihtiyaç analizi çalışmaları ve çalıştay sonucunda elde edilen veriler ışığında, kapasite geliştirme bileşeni kapsamında geliştirilecek eğitimler 2022 yılı sonbaharında başlayacak.

Tematik Alanlarda Sizlerle Buluşuyoruz!

Kapasite geliştirme faaliyetleriyle birlikte Ekim-Aralık 2022 tarihleri arasında on tematik alana ilişkin toplantılar düzenlenecek.

Tematik alan toplantıları, IPA Temel Haklar sektöründe oluşturulacak olan Sektör Koordinasyon Platformunda önemli rol oynayacak. 

AB Başkanlığı tarafından ilgili paydaşlara etkinlik öncesinde kendi alanlarındaki sürece ilişkin bilgilendirici davet mektupları gönderilecek.

Twitter'dan takip edin!
LinkedIn'den iletişime geçin!
Instagram'dan takip edin!
Facebook'tan takip edin!
YouTube kanalımız...
Web Sitemiz
Bültenimize üye olun!
© 2022 İPA TEMEL HAKLAR, Tüm hakları saklıdır.

E-Posta adresimiz:
bultenipatemelhaklar@ab.gov.tr

Bu e-postaları alma şeklini değiştirmek mi istiyorsunuz?
Ayarlarınızı değiştirebilir veya listeden çıkabilirsiniz.