IPA Temel Haklar – Bülten 6

Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi Tamamlandı!

10 Mayıs 2024 tarihinde kapanış konferansı gerçekleştirilen projemizin final raporu onaylandı. Kapanış konferansının ardından proje çıktıları güncellik kontrolünden geçirildi ve çevirileri tamamlandı. Tüm çıktılarımız için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bu Dönem Neler Yaptık?

Temel Haklar Perspektifinden Afet Risklerinin Azaltılmasına İlişkin Uluslararası Kaynaklar Haritalandı!

Afet risk azaltma süreçlerinde temel haklar ve cinsiyet eşitliği yaklaşımının benimsenmesi için başta BM ve Avrupa’da faaliyet gösteren bölgesel yapıların bilgi birikiminden faydalanmak üzere bir haritalama çalışması yürütüldü.

Bu kapsamda, Avrupa Konseyi, AB Sivil Koruma Mekanizması, BM Afet Risk Azaltma Ofisi başta olmak üzere çeşitli BM Birimleri, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Kurumlar Arası Daimi Komite, İnsani Standartlar Ortaklığı gibi öne çıkan yapıların çalışmalarının derlendiği haritalama çalışmasına internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Temel Haklara ve Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Afet Yönetimi Rehberi ve Kontrol Listesi Hazırlandı!

“Temel Haklara ve Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Afet Yönetimi Rehberi ve Kontrol Listesi”, ulusal afet yönetimi paydaşlarının, kırılgan grupların temel haklarını afet risk azaltma süreçlerine entegre etmelerine ve kendi politikalarını ve uygulamalarını insan hakları ve cinsiyet eşitliği temelli bir perspektifle geliştirmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Bu rehberin ulusal afet yönetimi ve risk azaltma paydaşları tarafından kullanılması, toplumun tüm bireylerinin yaşam haklarını ve insanlık onurunu koruyan etik ve adil bir afet yönetimini destekleyecektir. Bu sayede, afet yönetimi süreçlerinde kırılgan grupların temel ihtiyaçlarının görünür olması, güvence altına alınması ve eşit, kapsayıcı bir erişimin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Rehber ve Kontrol Listelerine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Temel Haklara Yönelik Stratejik Yaklaşımı Kolaylaştırmak Üzere Araç Seti Hazırlandı!

Temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik hazırlanan strateji, eylem belgesi, yol haritası gibi stratejik yönetim araçlarının hazırlık, izleme ve değerlendirme aşamalarında kullanılmak üzere bir başvuru kaynağı olma özelliğini taşıyan araç seti, AB Temel Haklar Ajansı, Avrupa Konseyi ve BM gibi uluslararası kuruluşların bilgi birikimi ışığında hazırlandı. Araç setine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

AB Temel Haklar El Kitabı Hazırlandı!

El Kitabının hedef kitlesi, temel haklar alanında AB’ye uyum sürecinde ulusal politikaların ve mevzuatın hazırlanmasında, uygulanmasında ve izlenmesinde görev alan kamu personeli, sivil toplum çalışanları ve hak savunucularıdır.

El Kitabı, AB katılım sürecinde AB temel haklar rejimi, kurumsal yapı ve araçlar ile bazı spesifik temel hak alanlarında yürürlükte olan uluslararası hukuk düzenlemeleri ve politika belgelerine dair genel bağlamı, ilkeleri ve esasları ortaya koymaktadır. El Kitabına  internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Tematik Alanlarımız Bazında Hazırlanan Karşılaştırmalı Çalışmalarımız Yayımda!

Projemiz kapsamında belirlenmiş olan 10 tematik alanda farklı AB üye ülkelerindeki uygulamaları içeren karşılaştırmalı çalışmalarımız internet sitemizde yayımlandı.

Karşılaştırmalı çalışmalar, ilgili tematik alandaki uluslararası standartlar, AB müktesebatı ve seçilen üye ülkelerin uygulamalarını okurlara aktarma amacını taşıyor. Karşılaştırmalı Çalışmalar setine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

Tematik Alanlarımız Bazında Bilgi Notlarımız Yayımda!

Projemiz kapsamında belirlenmiş olan 10 tematik alanda hazırlanmış bilgi notları, okuyuculara uluslararası anlaşmalar, bağlayıcı ve bağlayıcı olmayan AB müktesebatı hakkında yol gösterici olma niteliği taşıyor. Bilgi notları setimizi incelemek için tıklayınız.

Temel Haklar Sektörünü İlgilendiren 25 Farklı Konudaki Bilgilendirme Grafiklerimiz Hazırlandı!

Projemiz kapsamındaki faaliyetler, temel hakları ilgilendiren konular ve sektörümüz hakkındaki verileri içeren 25 farklı bilgilendirme grafiğini, sektör paydaşlarımızla buluşturuyoruz. Bilgilendirme grafiklerini incelemek için tıklayınız.

Temel Haklar Sektörü Projeleri Kitabı Yayımlandı!

2014-2020 dönemi IPA Temel Haklar projelerine ilişkin bilgi ve kazanımlarımı içeren projeler kitapçığı yayımlandı. Toplanma özgürlüğünden kadın haklarına, çocuk haklarından AYM’ye bireysel başvuruya kadar farklı alanlarda yürütülen projelerimiz hakkında bilgi almak için yayınımızı inceleyebilirsiniz.

IPA Temel Haklardan Haberler

Temel Haklar, Yargı ve Sivil Toplum Sektörel İzleme Komitesi Toplantısı

AB Başkanlığının lider kurum görevini yürüttüğü temel haklar ve sivil toplum ile Adalet Bakanlığı’nın lider kurum olduğu yargı alanını kapsayan Ortak Sektör İzleme Komitesi Toplantısı, AB Türkiye Delegasyonu ile AB Başkanlığı eş başkanlığında 4 Aralık 2024 tarihinde çevrimiçi ortamda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Ulusal IPA Koordinatörü (NIPAC), Merkezi Finans ve İhale Birimi, Hazine ve Maliye Bakanlığı Ulusal Yetkilendirme Ofisi, Denetim Otoritesi ve faydalanıcı kurumlar ile uluslararası kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım sağladı.

Toplantıda, Komite üyeleri ile her üç alana ilişkin kaydedilen gelişmeler ile uygulama süreçlerine ilişkin güncel bilgiler paylaşıldı ve projelere ait göstergeler ve kazanımlar ele alındı.

Temel Haklar Sektörü Programlama Çalışmaları Devam Ediyor!

Temel Haklar Sektöründe ülkemizin reform sürecini desteklemek üzere programlama çalışmalarına devam ediliyor. Bu kapsamda, 2025-2027 yılları programlamasında ele alınabilecek öncelik alanlarını değerlendirmek üzere “Sektör Koordinasyon Platformu Danışma Kurulu” toplantısı 8 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu temsilcilerinin yanı sıra temel haklar alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlardan Avrupa Konseyi Ankara Ofisi, UNICEF, UN Women, UNFPA ve UNDP temsilcileri katılım sağladı.

Türkiye’de Çocuk Haklarının Desteklenmesi Projesi Tamamlandı!

2017 yılı programlamamız kapsamında yürütülen Türkiye’de Çocuk Haklarının Desteklenmesi Projesinin kapanış konferansı, 31 Ekim 2024 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay’ın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

2021 yılı Kasım ayında uygulamaya geçen proje kapsamında, faydalanıcı olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çocuk koruma alanındaki koordinasyon kapasitesi geliştirildi, çocuk bakım hizmetlerinin standartları ve kalitesi iyileştirildi, hassas koşullar altındaki çocukların tespit edilmesi ve psikososyal destek hizmet sunum kapasitesi artırıldı. Ayrıca, projenin eş-faydalanıcısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çocuk işçiliğiyle mücadele kapasitesi desteklendi. Proje çıktılarına ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi Tamamlandı!

2016 yılı programlamamız kapsamında yürütülen Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi tamamlandı.

Proje kapsamında bugüne kadar çeşitli merkezi kuruluşlardan 1100, Belediyelerden 450 çalışan kadın-erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçeleme konusunda eğitim aldı.

Projenin önemli bir çıktısı olarak, kadın-erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme kavramı, genel ve yerel bütçe hazırlama ve yatırım planı hazırlama rehberlerine entegre edildi.

Projeye ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.

ÇABA Projesi Yönlendirme Komitesi Toplantısı

2020 yılı programlamamız altında yürütülen Çocuk Haklarının Geliştirilmesi, Korunması ve İzlenmesi Konusunda Avukatların ve Baroların Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi yönlendirme komitesi toplantısı 15 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Projede sağlanan ilerlemenin ele alındığı toplantıya, belirlenen 5 pilot Baronun Başkanları, Türkiye Barolar Birliği, UNICEF, Adalet Bakanlığı ve AB Başkanlığı temsilcileri katılım sağladı.

Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı

2020 yılı programlamamız altında yürütülen Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi yürütme kurulu toplantısı 19 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi, Adalet Bakanlığı, AB Başkanlığı ve Türkiye Barolar Birliği temsilcileri katılım sağladı. Toplantıda projenin 5 aylık ilerlemesi ve bireysel başvuruya ilişkin gelişmeler ele alındı.

Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Çocukların Adalete Erişimi Çalıştayı

Anayasa Mahkemesinin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi kapsamında, “Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Çocukların Adalete Erişimi” konulu çalıştay, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) ile Anayasa Mahkemesi (AYM) işbirliğinde, 9 Aralık 2024 tarihinde Ankara’da düzenlendi.

Çalıştaya AYM, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi, Adalet Bakanlığı, AB Başkanlığı, TİHEK ve Türkiye Barolar Birliği temsilcilerinin yanı sıra, diğer kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler katılım sağladı.

Çalıştayda, AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları bağlamında “çocuğun yüksek yararı” ilkesi ve çocukların adalete erişimde karşılaştığı sorunlar ele alındı

AB'den Gelişmeler

Yeni Avrupa Komisyonu Görevine Başladı!

9 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından, AP Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 401 üyenin onayını alan Ursula von der Leyen başkanlığındaki yeni Komisyon 1 Aralık 2024 tarihinde görevine başladı.

AB Siber Güvenlik Kapasitesini Güçlendiriyor!

Siber güvenlik, temel hakların dijital dünyada korunmasını amaçlıyor. AB, bu kapsamda siber güvenlik alanına yatırım yapmaya ve standartlarını yükseltmeye devam ediyor.

Siber Güvenlik Yasasına getirilen değişikliklerle AB’nin siber tehditlere karşı dayanıklılığı güçlendirilirken, yeni işbirliği mekanizmaları getiriliyor.

Avrupa çapındaki ulusal ve uluslararası siber güvenlik merkezlerini kapsayacak şekilde “Siber Güvenlik Alarm Sistemi”, “Siber Güvenlik Acil Durum Mekanizması” ve “Vaka Gözden Geçirme Mekanizmaları” hayata geçiriliyor.

Detaylar için tıklayınız.

AB Temel Haklar Ajansı Cinsiyet Temelli Şiddet Raporu Yayımlandı!

AB vatandaşı 114.023 kadınla gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen sonuçların yer aldığı rapor Kasım ayında yayımlandı. Rapor, AB’de kadına karşı şiddetin önemli bir sorun olmaya devam ettiğini gösteriyor.

Rapor, kadınların maruz kaldığı şiddet sorununun çeşitliliği ve bunların sonuçları hakkında kapsamlı bir resim sunuyor, kadına yönelik şiddetle mücadelede veriye dayalı önlemlerin önemine dikkat çekiyor.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi Yürürlüğe Girdi!

Direktif, şirketleri faaliyetlerinde insan hakları ve çevre konularında daha özenli davranmaya teşvik ediyor. Şirket faaliyetlerinin, insan haklarına ve çevreye olası olumsuz etkilerinin engellenmesi, herhangi bir olumsuz etki ortaya çıktıysa bunun bertaraf edilmesi ya da en azından asgari düzeye indirilmesi gerekiyor.

Direktif, şirketler açısından, ortak ve açık kurallar getirilerek hukuki çerçeveyi netleştirirken adil şartlarda rekabet ortamının sağlanmasını hedefliyor. Bireyler açısından ise şirket faaliyetlerinin insan haklarına ve çevreye zarar vermeden yürütülmesi ile olası olumsuz durumlarda şirketleri sorumlu tutacak şikâyet mekanizmalarına ya da yargı yollarına başvurulmasını sağlıyor.

Direktife ulaşmak için tıklayınız.

Engelli Haklarına Dair İki Direktif Kabul Edildi!

Engelli kişilerin AB içinde seyahat etmesini kolaylaştıracak iki yeni direktif kabul edildi.

Avrupa Engelli Kartı ve Engelli Kişilere yönelik Avrupa Park Kartına ilişkin (AB) 2024/2841 sayılı Direktif ile Avrupa Engelli Kartı sahipleri, farklı üye ülkelerdeki kısa süreli seyahatlerinde, bulundukları üye ülkede engellilere sağlanan özel kolaylıklara veya ayrıcalıklı uygulamalara erişim hakkına; Avrupa Park Kartına sahip engelli kişiler ise bulundukları ülkede engellilere tahsis edilen park alanlarına ve park kolaylıklarına erişime sahip olacak. Bu haklar engelli kişilere eşlik eden kişiler için de geçerli olacak.

(AB) 2024/2841 sayılı Direktifin Bir Üye Devlette Yasal Olarak İkamet Eden Üçüncü Ülke Vatandaşlarına Genişletilmesine Dair Direktif ise AB vatandaşı olmayan ancak AB ülkelerinde yasal olarak ikamet eden engelli kişilere de yukarıda belirtilen hakların sağlanmasını düzenliyor. Ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

LinkedIn
Instagram
YouTube
Başlık

© 2022 IPA TEMEL HAKLAR, Tüm hakları saklıdır.

Internet Sitemiz:
ipatemelhaklar.ab.gov.tr

E-Posta adresimiz:
bultenipatemelhaklar@ab.gov.tr

Bu e-postaları alma şeklini değiştirmek mi istiyorsunuz?
Ayarlarınızı değiştirebilir veya listeden çıkabilirsiniz.