
Projenin Kısa Tanımı ve Temel Amaçları
Projenin amacı, kadın erkek eşitliği perspektifinin ulusal ve yerel düzeyde politika oluşturma ve bütçeleme süreçlerinin tüm aşamalarına sistematik ve sürdürülebilir entegrasyonu ile Türkiye’de kadınların güçlenmesine ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına katkı sunmaktır.
Proje, merkezi düzeyde ilgili kamu kurumları, yerel düzeyde seçilen dört pilot belediye (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Edirne Belediyesi) ve bu belediyelerin bulunduğu illerdeki yerel sivil toplum kuruluşları ile birlikte yürütülmüştür.
Elde Edilen Sonuçlar / Beklenen Çıktılar
- Merkezi ve yerel yönetimlerde kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme uygulamalarına yönelik farkındalığın artırılması yoluyla kadınların güçlenmesinin desteklenmesi
- Merkezi ve yerel yönetimlerin kadınların ve erkeklerin eşit hak, fırsat ve imkanlara erişimini gözeten plan ve program geliştirme kapasitelerinin artırılması
- Kadın kuruluşlarının kapasitelerinin geliştirilmesiyle etkin denetim ve izlenebilirlik altyapısının güçlendirilmesi
- Merkezi düzeyde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafında hazırlanan 2022- 2024 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberine ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023-2025 Dönemi Belediye, Bağlı İdare ve Birlikler Bütçe Hazırlama Rehberine kadın-erkek fırsat eşitliğine duyarlı bütçeleme ilkesi dahil edilmesi
Proje ile birlikte, kadın ve erkek eşitliğine dayalı bütçeleme konusunda önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Türkiye, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemeyi uygulayan 23 OECD ülkesi arasında yer almıştır. Türkiye’de Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Strateji Belgesi ve Eylem Planı kabul edilmiş ve uygulamaya konmuştur.
Ayrıca, 12. Kalkınma Planı’nda, 2022-2024 Bütçe Hazırlama Rehberinde, Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda, Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde, çeşitli kamu kurumlarının stratejik planlarında, Vatandaşın Bütçe Rehberi’nde kadın-erkek eşitliğine dayalı bütçeleme konusunda faaliyetlere ve göstergelere yer verilmiştir.
Diğer taraftan, milletvekilleri ile orta ve üst düzey kamu yetkililerinden oluşan yaklaşık 1000 kişi kadın-erkek eşitliği konusunda bilgilendirilmiştir. AB Başkanlığının dahil olduğu dört kamu kurumunun bütçesi, ve 4 belediyenin bütçesi pilot uygulamayla, kadın-erkek eşitliğine dayalı bütçeleme analizinden geçirilmiş ve her biri için ayrı ayrı yol haritaları hazırlanmıştır.