AB ve Katılım Perspektifinden Temel Haklar Eğitimi
Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi kurumsal kapasite güçlendirme çalışmaları AB ve Katılım Perspektifinden Temel Haklar Eğitimi ile başladı.
28-29 Eylül tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen eğitimde kamu kurumlarımızın temsilcilerine AB’nin yapısı, işleyişi, hukuk kaynakları, AB’de temel hakların yeri, gelişimi ve işlevleri konusunda bilgi verildi. Ayrıca Kopenhag Siyasi Kriterleri ile Yargı ve Temel Haklar Faslı (23.Fasıl) kapsamında yer alan temel konular ele alındı. Söz konusu eğitim, projenin Kapasite Geliştirme Kilit Uzmanı Prof. Dr. Sanem Baykal tarafından verildi.
Proje Tasarımı ve Proje Döngü Yönetimi Eğitimi
Proje Tasarımı ve Proje Döngü Yönetimi Eğitimi, 18-19 Ekim tarihlerinde Ankara’da paydaş kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleşti.
Proje tasarımı ve yürütülmesine ilişkin genel giriş niteliği taşıyan bu eğitimde Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) temel kurum, kavram ve süreçlerine ilişkin bilgiler verildi, bir projenin fikir geliştirme aşamasından, kabul edilme aşamasına kadar geçen süreçleri ele alındı. Katılımcılarla interaktif yöntemler ve çalıştay formatı kullanılarak icra edilen eğitim, Kıdemli Uzman Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verildi.
Kadın Hakları Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
Doç. Dr. İdil Aybars’ın kadın hakları alanında çalışan kamu kurumlarımızın temsilcilerine yönelik 2-3 Kasım 2022 tarihlerinde verdiği eğitimde AB’nin bu alandaki kapsamlı müktesebatı, uygulamaları ve AB Komisyonu’nun yeni mevzuat önerileri ele alındı.
Eğitimde, ilgili AB strateji ve politika belgeleri ile Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların düzenlemelerine de yer verildi.
1-2 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen Kadın Hakları Tematik Alan Eğitimi’nin 2. Aşamasında ise, bu alandaki AB müktesebatı ile özellikle strateji ve politika belgelerini esas alan proje fikirleri tartışıldı. Katılımcıların proje fikirlerinin proje fişi şablonuna taşınmasına yönelik atölye çalışması yapıldı.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
İlki Kasım ayında gerçekleştirilen Kadın Hakları Eğitimi’nin “Proje Geliştirme” başlıklı ikinci aşaması, kadın hakları alanında çalışan kamu kurumların katılımıyla 1-2 Aralık tarihlerinde tamamlandı.
Kıdemli Uzman Dr. Petek Kovancı Shehrin’in verdiği eğitimde, IPA Temel Haklar sektörünün öncelikli alanı olan kadın hakları konusunda ne tür projeler yapılabileceği tartışıldı.
İfade ve Bilgi Edinme Özgürlüğü Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
İfade ve bilgi edinme özgürlüğüyle ilgili alanlarda görev yapan kamu kurumlarımıza yönelik 17-18 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen eğitimde, Doç. Dr. Ulaş Karan bu alanlardaki AB Müktesebatını; AGİT Medya Temsilciliği Ofisi yetkilileri Elena Chernievska ve Antonina Cherevko ise medya özgürlüğü ile nefret söylemini ele aldı.
Söz konusu eğitimde, ifade, bilgi edinme ve basın özgürlüğü alanlarıyla ilgili AB strateji ve politika belgelerine, AİHM içtihadına, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların çalışmalarına ve belgelerine yer verildi. Eğitimde bu alandaki AB müktesebatı ile üye devletlerin uygulamalarına değinildi.
Eğitim kapsamında, AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği Ofisi’nden yetkililer çevrimiçi olarak katılımcılara AGİT’in görev alanı ile medya özgürlüğü ve nefret söyleminin kapsamı konusunda detaylı bir sunum yaptı.
İfade ve Bilgi Edinme Özgürlüğü Eğitimi’nin 2. Aşaması ise 13-14 Aralık 2022 tarihinde düzenlendi. Eğitim sırasında katılımcılar, IPA projelerine dönüştürülebilecek fikirleri geliştirmenin yanında tasarım ve yazım yöntemleri hakkında deneyim kazandı.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
İfade ve Bilgi Edinme Özgürlüğü Eğitimi’nin proje geliştirme konusundaki ikinci aşaması, 13-14 Aralık tarihlerinde ilgili kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Eğitimde katılımcılar, ifade ve bilgi edinme özgürlüğü başlığında proje fikirlerini ele aldı ve proje tasarımı hakkında deneyim kazandı. Eğitim Kıdemli Uzman Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verildi.
Çocuk Hakları Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
Kıdemli Uzman Adem Arkadaş-Thibert tarafından 22-23 Kasım 2022 tarihlerinde çocuk haklarıyla ilgili görev yapan kamu kurumlarımıza yönelik Ankara’da verilen eğitimde, AB’nin çocuk hakları alanındaki kapsamlı müktesebatına ve üye devletlerdeki iyi uygulamalara dair bilgiler verildi.
Eğitimde ayrıca, çocuk hakları alanındaki AB strateji ve politika belgeleri ile Avrupa Konseyi ile Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların çalışmalarına yer verildi.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
Çocuk Hakları Eğitimi’nin proje geliştirme konusundaki ikinci aşaması 20-21 Aralık tarihlerinde bu alanda çalışan kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Kıdemli Uzman Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verilen eğitimde katılımcılar, çocuk hakları konusunda gerçekleştirilebilecek proje fikirleri üzerine tartıştı ve proje tasarımına ilişkin deneyim kazandı.
Ayrımcılıkla Mücadele Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
Prof. Dr. İlke Göçmen’in ilgili kamu kurumlarımızın temsilcilerine yönelik 29-30 Kasım 2022 tarihlerinde verdiği eğitimde ayrımcılıkla mücadele alanındaki AB müktesebatı, üye devletlerin iyi uygulamaları ile farklı Birlik politikaları çerçevesinde eşitlik ilkesi ele alındı.
Eğitimde, konu ile ilgili AİHM ve ABAD içtihadı, AB strateji ve politika belgeleri ve Avrupa Konseyi ile Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların çalışmaları ve belgeleri hakkında da bilgi verildi.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
İlkini geçtiğimiz yılın Kasım ayında düzenlenen Ayrımcılıkla Mücadele Eğitimi’nin proje geliştirme konusundaki 2. aşaması 16-17 Ocak tarihlerinde IPA Temel Haklar paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştirildi.
Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verilen eğitimde ayrımcılıkla mücadele alanında görev yapan kamu kurumlarından temsilciler, proje tasarımı ve proje yazımına ilişkin uygulamalı eğitim alarak; ayrımcılıkla mücadele alanındaki proje fikirlerini tartıştı.
İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi Tematik Eğitimi’nin 1. Aşaması, IPA Temel Haklar paydaş kurumların katılımıyla ve Tuğçe Duygu Köksal eğitmenliğinde 19-20 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi.
Söz konusu eğitimde, bu alandaki AB müktesebatı, Avrupa Konseyi standartları ve AB üye devletlerindeki iyi uygulamalara dair bilgi verildi. Ayrıca bu alandaki ilgili AB strateji ve politika belgeleri ile Avrupa Konseyi, BM gibi uluslararası kuruluşların çalışmaları ele alındı.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
IPA Temel Haklar projesi kapasite güçlendirme çalışmaları kapsamında tematik alanlarındaki eğitimlerden İşkence ve Kötü Muamelenin Önlenmesi ile Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü eğitimlerinin ikinci aşamaları paydaş kurumların katılımıyla 14-15 Mart 2023 tarihlerinde tamamlandı.
Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verilen proje geliştirme eğitiminde katılımcılar, ilgili alanlardaki proje fikirlerini ele alarak; fikirlerini proje haline getirmek üzere uygulamalı çalışmaları deneyimleme imkanı buldu.
Engelli Hakları Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi kapsamında belirlenen 10 tematik alandan biri olan Engelli Hakları alanındaki eğitimin ilk aşaması 24-25 Ocak tarihlerinde paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştirildi.
Doç. Dr. Ayşe İdil Aybars tarafından verilen eğitimde, engelli haklarına ilişkin AB müktesebatı ve uygulamaları ele alınarak ilgili AB strateji ve politika belgeleri ile Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların bu alandaki çalışmalarına yer verildi.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
İlki Ocak ayında gerçekleştirilen Engelli Hakları Tematik Eğitimi’nin “Proje Geliştirme” başlıklı ikinci aşaması, engelli hakları alanında çalışan kamu kurumlarının katılımıyla 9-10 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.
Dr. Petek Kovancı Shehrin’in verdiği eğitimde, IPA Temel Haklar sektörünün öncelikli alanlarından biri olan engelli hakları konusunda ne tür projeler geliştirilebileceği tartışmalarının yanı sıra proje tasarımı hakkında deneyim kazanıldı.
İnsan Haklarının Kurumsallaşması Tematik Alanı
AB Müktesebatı Eğitimi
AB temel haklar müktesebatı kapsamında, İnsan Haklarının Kurumsallaşması Tematik Eğitimi 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde temel haklar alanında görev yapan kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Eğitimde, ulusal ve uluslararası düzeyde insan hakları mekanizmaları, ilgili AB müktesebatı ve AB üye ülkelerindeki uygulamalar hakkında bilgi verildi.
Prof. Dr. İlke Göçmen, Prof. Dr. Sanem Baykal ve Dr. Michael Mauerer tarafından verilen eğitimde iyi uygulama örneği olarak Avusturya Ombudsmanlığı deneyimleri paylaşıldı.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Proje Geliştirme Eğitimi
Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi kapsamında belirlenen 10 tematik alandan biri olan “İnsan Haklarının Kurumsallaşması” konusundaki proje geliştirme eğitimi 21-22 Mart tarihlerinde paydaş kurumların katılımıyla gerçekleştirildi.
Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verilen eğitimde katılımcılar, insan haklarının kurumsallaşması başlığında proje fikirlerini ele alarak proje tasarımı hakkında deneyim kazandı.
Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Tematik Eğitimi
Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Tematik Eğitimi’nin 1. Aşaması, temel haklar alanında görev yapan kamu kurumlarının katılımıyla 6-7 Mart tarihlerinde gerçekleştirildi.
Avukat Tuğçe Duygu Köksal’ın verdiği eğitimde, toplanma ve örgütlenme özgürlüğüyle ilgili AB müktesebatı ve AB üye ülkelerindeki iyi uygulamalar ele alındı. Eğitimde ilgili AB strateji ve politika belgelerinin yanı sıra, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların bu alandaki çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Yatay Konular Tematik Eğitimi
IPA Temel Haklar projesi kapasite güçlendirme çalışmaları kapsamında tematik alanlarındaki eğitimlerden “Yatay Konular Tematik Eğitimi” 6-7-8 Haziran tarihlerinde paydaş kurumların katılımıyla 5 oturum halinde gerçekleştirildi.
Eğitimde, çevre ve iklim değişikliği, iş dünyası ve insan hakları, sivil toplum ve hak temelli yaklaşım, temel haklar bağlamında afet risk azaltımı, cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi konuları ele alındı. Bu konulara ilişkin AB müktesebatı ve ülke uygulamaları üzerinde duruldu; ilgili AB strateji ve politika belgeleri ile Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların ilgili alanlardaki çalışmalarına yer verildi.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Dijital Haklar Tematik Eğitimi
Dijital Haklar Tematik Eğitimi, temel haklar alanında görev yapan paydaş kurumların katılımıyla 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi.
Eğitimde ilk gün Doç. Dr. Mehmet Bedii Kaya tarafından dijital haklar; ikinci gün ise Europol Veri Koruma Birimi Başkanı Daniel Drewer tarafından kişisel verilerin korunması hakkında bilgi verildi. Bu kapsamda katılımcılarla birlikte AB müktesebatı, Avrupa Konseyi sözleşmeleri, Birleşmiş Milletler enstrümanları ve uluslararası strateji ve politika belgeleri incelendi.
Eğitim sunumunu buradan inceleyebilirsiniz.
Dijital Haklar Proje Geliştirme Eğitimi
Dijital Haklar Eğitimi’nin proje geliştirme konusundaki 2. aşamasını 20-21 Haziran tarihlerinde paydaş kurumların katılımıyla gerçekleşti.
Dr. Petek Kovancı Shehrin tarafından verilen eğitimde katılımcılar, dijital haklara ilişkin potansiyel proje fikirlerini ele aldı ve proje tasarımına ilişkin deneyim kazandılar.